Rack extern - la ce foloseşte?

Ce este şi la ce folosim un rack extern (carcasă externă)? Un rack extern este un dispozitiv cu ajutorul căruia putem transforma un hard-disk sau un SSD (solid-state drive) într-un mediu de stocare extern, portabil, care se conecteaza la computer printr-un cablu USB. 

Dat fiind preţul accesibil rack-ul extern (împreună cu un hard-disk) poate fi o alternativă eficientă la un hard-disk extern, care face acelaşi lucru, dar la un preţ mai mare. Prin intermediul rack-ului extern un hard-disk sau un SSD se poate folosi fie pentru stocarea oricărui tip de fişiere, fie pentru transferul acestora între diverse device-uri (computer, laptop, playstation, smartTV, etc.). 

O aplicaţie interesantă este folosirea rack-ului la un TV Smart care are funcţie de înregistrare. Poţi înregistra conţinut divers pe care să-l vizionezi ulterior.


 

Un rack poate suporta atât harduri clasice, de 3.5 inch, cât şi harduri de laptop, de 2.5 inch. De notat că la cele de 3.5 inch este necesară o sursă suplimentară de curent, la cele de 2.5 inch aceasta nu este necesară, alimentarea se face implicit prin cablul de conectare USB.

Interfaţa de conectare a HDD-ului sau SSD-ului este SATA III (care înseamnă Serial ATA sau Serial AT Attachment), compatibilă şi cu versiuni SATA mai vechi. Deci, dacă ai un HDD conectabil prin interfaţa SATA II, va funcţiona fără probleme şi pe un rack care foloseşte SATA III. 

În ceea ce priveşte conectarea rack+ului la computer, interfaţa folosită poate fi USB, micro USB 2.0 sau 3.0, USB Type-B, USB Type-C. 

Rack-urile nu doar conectează fizic cele doua interfeţe (a sa cu a HDD-ului), ci are şi un controller, care codifică/decodifică semnalele electrice, realizând comunicarea efectivă între cele două.

Preţurile sunt accesibile, în funcţie de calitatea şi performanţele rack-ului, variind de la câteva zeci de lei pâna la câteva sute.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Soundbar Samsung HW-Q60T - review